Importanta anvelopelor de iarna

Avand in vedere ca a venit anotimpul geros, trebuie sa ne pregatim cat mai bine masina pentru drumurile de iarna, astfel incat sa putem ajunge de fiecare data la destinatie in conditii de siguranta. Cand vorbim despre anvelope auto, ne gandim la cele mai importante componente ale masinii deoarece asigura aderenta cu carosabilul. Iata cateva raspunsuri pentru intrebarile legate de aceste anvelope de iarna.

1. Ce sunt anvelopele de iarna?

Anvelopele de iarna sunt cauciucuri special create pentru anotimpul iernii si ofera o aderenta mai buna cu carosabilul cand exista zapada, gheata sau polei pe suprafata drumului.

2. De ce trebuie sa punem anvelope de iarna?

Deoarece in perioada de iarna au nevoie de o distanta de franare mai scurta. Cauciucul rezista mai mult la temperaturile reci, iar acesta cand ia contact cu o suprafata rece, devine moale si are o aderenta mult mai solida.

3. Cum ne dam seama ce anvelope sunt de iarna?

Acestea pot fi recunoscute prin marcajul european M+S sau marcajul american “Munte/Fulg de zapada” aflat pe flancul anvelopelor.

4. Ce adancime trebuie sa aiba floarea cauciucului?

In Uniunea Europeana, limita minima este de 1.6 mm. Se recomanda insa sa aveti un cauciuc cu adancimea profilului de 4 mm, iar daca mergeti in conditii de zapada abundenta cea mai buna adancime este cea de 8 mm.

5. Cand trebuie sa montam aceste anvelope?

In ceea ce priveste montarea acestora, nu trebuie sa asteptam pana cand apar primii fulgi de zapada. Se recomanda ca masinile sa fie echipate cu aceste anvelope cand temperatura scade la 7 grade. Perioada optima in care trebuie tinute aceste anvelope este intervalul situat intre septembrie si aprilie.

6. Montam anvelopele pe doua sau patru roti?

Pentru o mai buna aderenta si pentru a evita accidente neplacute, este imperativ sa se monteze anvelope speciale pentru iarna pe toate cele patru roti. Montarea decat pe cele doua roti, pe puntea din fata, poate duce la reducerea aderentei pe spate, iar montarea doar pe puntea din spate, poate sa apara riscul de a conduce drept inainte, chiar si atunci cand incercati sa luati curba.

7. Ce presiune trebuie sa avem in anvelopele de iarna?

Anvelopele de iarna trebuie sa contina aceeasi presiune ca si anvelopele de vara, insa un aspect important este sa aveti grija ca aceasta presiune sa ramana constanta. Pentru rezultate mai bune si pentru o durata mai mare a anvelopelor, verificati presiunea cel putin o data pe luna si mai ales atunci cand cauciucurile sunt reci.

8. Cum depozitam anvelopele de iarna?

Pentru a avea anvelopele in cea mai buna conditie, pentru pastrarea si pentru folosirea mai usoara iarna urmatoare, trebuie sa le depozitati intr-un mod cat mai corect. In momentul in care va hotarati sa le demontati, notati pozitia lor astfel incat sa stiti ce anvelope au stat in fata si ce anvelope au stat in spate astfel incat sa le interschimbati pentru a echilibra gradul de uzura. Pentru a prelungi cat mai mult viata anvelopelor, dupa ce le demontati, spalati-le cu apa si lasati-le sa se usuce pentru a preveni orice coroziune. Pastrati-le intr-un mediu rece si uscat, tinandu-le departe de lumina si anumiti solventi (combustibil, uleiuri etc.).

P.S - Si ca un sfat, va recomand sa aveti grija cand cumparati anvelope ieftine, deoarece acestea au un grad mai mare de uzura si va pot pune probleme pe termen lung. Avand in vedere ca viata ne este pusa si in mainile acestor cauciucuri de iarna, va urez drum bun si sa aveti grija cum conduceti!

Sursa: http://www.autokappa.ro/blog/importanta-anvelopelor-de-iarna/